Zaostřeno na OBĚDY

3. září 2012 v 11:30 | Blondýna. |  Zdravá strava, zdravý životní styl
Ahoj holky, tak a je tu slibovaný 3.díl z celodenního manuálu "Co a kdy jíst", tentokrá zaměřený na obědy. Myslím si, že není nad vlastnoručně přpravený zdravý lehký oběd, namísto fastfoodu, ale i navštívenci školní jídelny mají mnohdy na výběr ze zdravějších variant. Druhá věc už je ta, jestli si také tolik pochutnají - mimochodem jsem ráda, že jídelnu nenavštěvuji. Tím nechci urazit tu vaši! Ale někdy jsou ty jídla opravdu kritická. Však vy jistě víte:))



JAK BY MĚL OBĚD VYPADAT?
  • libové maso či ryba (150g), rýže, brambory, těstoviny (100g) a k tomu zelenina (200g), voda (300ml)
  • zeleninový salát (250-300g) se zálivkou (nejlépe z jogurtuči olivového oleje - majonézu je lepší vynechat úplně!), se sýrem (například Balkánský sýr, 50g) či libovým masem (150g), celozrnné pečivo (80g), voda (300ml)
  • tofu, tempeh či jiná náhražka masa (mě moc chutná např. uzený šmakoun, 50g), rýžové nudle, rýže (100g) a k tomu zelenina (200g), voda (300ml)
  • luštěninová, bramborová, květáková minestone polévka (200-250g), celozrnné pečivo (80g), voda (300ml)

CO NAOPAK K OBĚDU NENÍ VHODNÉ?
(pokud si jídla tohoto typu dopřejete v malém množství jednou za čas, nevadí, ale jíst je každý den opravdu vhodné není)
  • tučné maso s omáčkou a knedlíky
  • smažené pokrmy představující například řízek a hranolky
  • uzeniny, dresinky z majonézy, tatarka
  • sladké pokrmy jako jsou ovocné knedlíky (já je miluju, ale dělám je třeba z tvarohu - zdravější varianta), buchtičky apod.
  • polotovary obsahující příliš soli, cukru, nasycených tuků a konzervačních látek (fastfood)
  • doslazované a perlivé nápoje, alkohol (předpokládám ale, že si k obědu nedáváte např. pivko;D)

PROČ BY MĚL BÝT OBĚD VYVÁŽENÝ?

Protože lidé často zapomínají na svačiny, k obědu se pak zbytečně přejídají. Přehnaná porce tučného smaženého nebo sladkého jídla hromadí tuky v těle a ubírá organismu energii. Ke slovu se tak hlásí únava (ano únava, tím, že spořádáte mraky kalorií neznamená, že se bude cítit fit - zvláště ze špatně zvoleného jídla) a pracovní výkon tím automaticky klesá. Když budete jíst pravdidělně po 2 až 3 hodinch, k obědu vám bude stačit vyvážená porce a váš žaludek říci všas STOP. Když budete dodržovat zásady zdravého stravování, o svou váhu se vůbec nemusíte bát.:))

Z ČEHO BY SE MĚL OBĚD SKLÁDAT?

Zdravý a zároveň redukční oběd (nebo při udržování váhy) by se měl skládat z pokud možno čerstvé, případně na páře uvařené, ugrilované nebo restované zeleniny, kousku libového masa, ryby nebo sýra a v neposlední řadě přílohy, jako je rýže, brambory, celozrnný kuskus, bulgur nebo těstoviny. Podstatné je vyvážit živočišné (bílkoviny) a rostlinné (sacharidy, nejlépe zelenina) ideálně v poměru 1:2. Důležitý je také pitný režim, za dopoledne byste měly vypít 1 litr tekutin. Tím je myšlena neperlivá pitná voda, lehce mineralizovaná voda (například Bonaqua, Aquila, nebo třeba ProLinie), ředěné 100% džusy či neslazené čaje (preferuji zelený - jako bonus spaluje i navíc kalorie:)). Pokud si neodpustíte kávu, vypijte po ní stejné množství vody, zapomeňte naopak na slazené a perlivé nápoje.

JAKÁ BY MĚLA BÝT KALORICKÁ HODNOTA OBĚDA?

Oběd by měl tvořit 30 až 35% energetického příjmu. Aby jste se necítily unavené, je třeba dbát na jeho správné a vyvážené složení. Kalorická hodnota tohoto největšího jídla dne by při redukci váhy neměla být vyšší než 1700KJ, což je 405kcal. Při udržovacím režimu se pohybuje v rozmezí řekněme mezi 2000 - 2500KJ (476-595kcal). Zase však záleží na individuálních potřebách, že ano, proto si kdyžtak nechte poradit od výživového porace/nutričního specialisty.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Julcha Julcha | Web | 3. září 2012 v 11:35 | Reagovat

zajímavé :) myslíš si, že je potřeba pít spíš obyčejnou vodu, nebo je to jedno? docela mě to zajímá, protože já vodu opravdu nemusím, tak jestli máš případně návrh na něco zdravého :D

2 Kristýna Ch. Kristýna Ch. | Web | 3. září 2012 v 11:37 | Reagovat

skvělé, máš pěknej blog

3 Nikka ♥ Nikka ♥ | Web | 3. září 2012 v 11:45 | Reagovat

Zajímavý člnek :)

4 Julcha Julcha | Web | 3. září 2012 v 12:19 | Reagovat

díky moc :) s tim citronem mi to chutná, to je dobrej nápad :)

5 Mell Mell | Web | 3. září 2012 v 13:37 | Reagovat

obědy mám bohužel ve školní jídelně, ale máme na výběr ze tří jídel, takže vždycky se snažím vybrat tu nejzdravější :)

6 thetida thetida | Web | 3. září 2012 v 13:43 | Reagovat

ja na obedy a celkovo večere rada experimentujem ale najradšej mám lososa no ten nie je až takou lacnou záležitosťou takže ho mávam len sem tam :)

7 eat-swim-sleep eat-swim-sleep | Web | 3. září 2012 v 15:06 | Reagovat

Pivko =D

8 Ivy Ivy | Web | 3. září 2012 v 15:08 | Reagovat

Přesnídávka kterou jsme včera měla bylo prostě jídlo po třech hodinách, protože jsem ještě byla na turnjai, kde jsem si nemohla udělat oběd, ten jsme si dala až když jsme přišla domů v 16.30.
A tady máš velice komplikovaný recept na přesnídávky: :D
vezmeš ovoce (já beru jablka a hrušky) oloupeš je, zbavíš stopek a jadřinců a nakrájíš na tak akorát velké kousky, když už toho máš plný hrnec, přileš tam studenovou vodu, množství tak aby jsi tu vodu sotva viděla (že ti vyplní mezery mezi ovocem ale né úplně vrchovatě) a dáš to na střední plamen (během vaření ještě musíš kontrolovat aby se ti voda nevyvařila a pak by se ti to připálilo) až ovoce bude měkké - tak aby se lehko mixovala, vezmeš tyčový mixér a rozmixuješ to na kaši. Necháš vychladnout, naplníš skleničky ty musí být dobře umyté a vyschlé - jinak ti to pak může splesnivět, a s kovovým výčkem.
Mě pak zavařuje táta, a myslím, že když se zeptáš rodičů určitě budou vědět jak na to, ale zběžný postup je asi takhle: dáš skleničky do hrnce a hrnec naplníš vodou tak aby skleničkám dosahovala pod víčko, až se ti začne vařit voda počkáš 20 min. a přesnídávka hotova.
Je to bez cukru a pudinku, ale pokud chceš můžeš si je k tomu přidat - hodně záleží na tom jak sladké máš ovoce a jestli ti vadí míň sladké. Já nesladím ani nedávám pudink bez ohledu na ovoce, prostě si to kdyžtak dosladím až při podávání (což už taky nedělám, prostě je to dobrý i normálně). Z diskuzí jsem vyčetla, že přesnídavky budou ok a k snědku ještě tak 4 měsíce po zavaření. Vlastní zkušenost s tím nemám tak beru ty 4 měsíce jako dobu trvanlivosti.

9 B. B. | Web | 3. září 2012 v 15:12 | Reagovat

Super instrukce :)

10 Anife Anife | Web | 3. září 2012 v 15:19 | Reagovat

Tento článek běž ukázat k nám do školní jídelny, tam se energetická hodnota i s polévkou, hlavním chodem a kompotem nebo něčím takovým co k tomu dávají, škrábe až na 4 000kJ né-li víc. Boužel nemám čas si vařit tak jsem vyslána na pospas školní stravě... :(

11 recacha recacha | 3. září 2012 v 15:36 | Reagovat

zajímavý článek :-)

12 Kathryn K Kathryn K | Web | 3. září 2012 v 16:25 | Reagovat

Krásný článek :)
Nespřáteluji, ale budu ráda, když znovu zajdeš =)

13 dona-gisele dona-gisele | Web | 3. září 2012 v 20:29 | Reagovat

krásně napsaný, se všim souhlasim, je to naprostá pravda..ale vysvětluj tohle těm krávám kuchařkám ve školní jídelně :D

14 Liné Liné | Web | 3. září 2012 v 21:41 | Reagovat

Krásně mi to pomohlo :)

15 Niki* Niki* | Web | 4. září 2012 v 18:41 | Reagovat

já teď rok budu jíst doma :) má to svoje výhody i nevýhody :D ale už se těším, až si budu vymýšlet ty obědy...jen neumím tolik vařit, tak se budu učit :D

můj první den dopadl skvěle...seznámila jsem se tam s nějakýma lidma a byli hrozně v pohodě, jen jdou na angličtinu nu a já studuji němčinu :) dneska jsem měla volno, ale zítra jdu zas, jsem zvědavá do jaký třídy se dostanu :D jsem ráda, že ten tvůj den dopadl taky dobře :-*

16 XOXINKA XOXINKA | Web | 5. září 2012 v 13:08 | Reagovat

Skvělý článek, právě se mi hodí! :)

17 Dydy Dydy | E-mail | Web | 5. září 2012 v 18:18 | Reagovat

přesně takové info jsem potřebovala :))

18 Zooey Zooey | Web | 6. září 2012 v 18:14 | Reagovat

Už se těším, až si doma uvařím ♥
Neměla bych přidat trochu, ale hodně na jídle, vůbec nejsem schopná skoro nic sníst, je mi ze všeho špatně, hloupé migrény :/

19 Michaela Michaela | E-mail | Web | 6. září 2012 v 19:09 | Reagovat

Školní jídelny.. fakt hrůza.. Ještě že tam nechodím.. i když minulý rok jsem tam občas zašla s kamarádkou na polívku.. ale prostě co oni měli na talířích.. blééé

Super článek ;) Některý jídla jsou i pro mě :) Načerpám inspiraci na víkend :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama